Telefon +48 537 872 522

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Rola regulatorów w procesach przechowywania owoców i warzyw

W branży przemysłu spożywczego niezwykle ważnym aspektem jest możliwość przechowywania produktów spożywczych przez niezbędny dla producenta czas. To, jakie produkty zdecyduje się magazynować firma uzależnione jest w dużej mierze od dwóch czynników: powierzchni, jaką ma do dyspozycji oraz możliwości sterowania temperaturą. W odpowiednio przygotowanych chłodniach, w których można dokonywać precyzyjnego sterowania zakresem temperatur, przechowuje się w skrzyniopaletach owoce i warzywa.

przechowywanie warzyw

Wysokość temperatury wpływa na inne parametry niezbędne do prawidłowego przechowywania asortymentu. Do parametrów, o których mowa należą wilgotność powietrza oraz cyrkulacja powietrza, która ma wpływ na wentylację. Odpowiednie warunki temperaturowe można osiągnąć za pomocą regulatorów temperaturowych. Regulatory pozwolą na przechowywanie zarówno owoców jak i warzyw, które dzieli się na krótko- i długoterminowe pod względem możliwości ich przechowywania w chłodniach oraz czasu ich maksymalnego magazynowania, podczas którego np. dojrzewają lub są poddawane suszeniu.

 

Gdzie wykorzystuje się regulatory temperatury

W każdym zakładzie zajmującym się przetwórstwem żywności kluczową rolą pozwalającą na przechowywanie świeżego asortymentu jest zachowanie odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach przeznaczonych do magazynowania produktów spożywczych. Nasz zakład produkcyjno — handlowy MAKOT jest firmą rodzinną z wieloletnią tradycją. Zajmujemy się automatyką znajdującą zastosowanie w przetwórstwie warzyw i owoców. Jesteśmy producentami regulatorów serii SMT oraz serii SCH, które są nieodzownym elementem sprzyjającym utrzymaniu właściwych warunków do magazynowania m.in. warzyw i owoców, które należą do kategorii produktów wymagających odpowiednich warunków temperaturowych.

 

Ważna rola regulatorów w utrzymaniu temperatury

Regulatory temperatury typu SMT pozwalają na bardzo precyzyjną kontrolę temperatury w pomieszczeniu, w którym przechowywane są produkty spożywcze. Możliwość kontroli natężenia zimna i ciepła w magazynach pozwala na wprowadzenie do Państwa oferty zróżnicowanego asortymentu. Regulatory są bardzo łatwe w montażu, dlatego można je stosować zarówno w pomieszczeniach o dużej kubaturze, jak i tych wyjątkowo małych. Do wyboru mają Państwo regulatory montowane panelowo, do ściany oraz przygotowane do montażu szynowego. Dzięki tak wielu możliwościom, jakie daje architektura zastosowanych w regulatorach rozwiązań, mogą Państwo swobodnie dopasować model regulatorów do warunków panujących w magazynach. Regulatory z powodzeniem mogą kontrolować temperaturę w chłodniach, gdzie przechowywane są owoce i warzywa wymagające odpowiednio niskich temperatur, jak np. jabłka, do których magazynowania konieczna jest zarówno dobra wentylacja jak i konieczność kontrolowania atmosfery. Możliwości sterowania temperaturą, jakie dają regulatory, znacznie wydłużają czas, przez jaki możliwe jest przechowywanie warzyw i owoców nawet o 3-4 miesiące, co w okresie zimowym jest szczególnie ważne dla dobrego prosperowania wielu firm oraz dostępności tych produktów na rynku. Każdy z proponowanych przez nas regulatorów można zaadaptować jako regulatory grzejne, którym zostanie powierzone zadanie sterowania wentylatorami wykorzystywanymi w suszarniach, co znacznie zwiększa możliwości produkcyjne producentów warzyw i owoców bez konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów na kolejny sprzęt.