maskmask

czujnik

W branży przemysłu spożywczego niezwykle ważnym aspektem jest możliwość przechowywania produktów spożywczych przez niezbędny dla producenta czas. To, jakie produkty zdecyduje się magazynować firma uzależnione jest w dużej mierze od dwóch czynników: powierzchni, jaką ma do dyspozycji oraz możliwości sterowania temperaturą. W odpowiednio przygotowanych chłodniach, w których można dokonywać precyzyjnego sterowania zakresem temperatur, przechowuje się w skrzyniopaletach owoce i warzywa. Wysokość temperatury wpływa na inne parametry niezbędne do prawidłowego przechowywania asortymentu. Do parametrów, o których mowa należą wilgotność powietrza oraz cyrkulacja powietrza, która ma wpływ na wentylację. Odpowiednie warunki temperaturowe można osiągnąć za pomocą regulatorów temperaturowych. Regulatory pozwolą na przechowywanie zarówno owoców jak i warzyw, które dzieli się na krótko- i długoterminowe pod względem możliwości ich przechowywania w chłodniach oraz czasu ich maksymalnego magazynowania, podczas którego np. dojrzewają lub są poddawane suszeniu.

sterowniki

Programowalne sterowniki czasowe są z powodzeniem wykorzystywane w wielu branżach przemysłowych, w których na przestrzeni ostatnich lat nastąpił wzrost złożoności procesów technologicznych, a co za tym idzie konieczność podniesienia wydajności i jakości produkcji. Sterowniki czasowe stanowią jeden z podstawowych elementów wszelkich procesów technologicznych, które podlegają automatyzacji. Innymi słowy, są to urządzenia zaopatrzone w mikroprocesory, dzięki którym możliwe jest sterowaniem ciągiem procesów technologicznych w czasie rzeczywistym, podczas gdy programowanie ich następuje z dużym wyprzedzeniem. Są to urządzenia zaawansowane technologicznie, które umożliwiają zdalne sterowanie przebiegiem procesu i jego parametryzację. 

regulatory temperatury

Regulatory temperatury służą do przeprowadzania precyzyjnych pomiarów oraz kontroli temperatury w pomieszczeniu. Używane są głównie w zakładach przetwórstwa mleka oraz w przemyśle spożywczym, gdzie montowane są w takich urządzeniach, jak schładzalniki mleka, sterylizatory czy pasteryzatory. Dzięki nim możliwe jest przechowywanie warzyw i owoców w odpowiednich warunkach. Wyjaśniamy, jak działają te urządzenia.

Stałe postępujący rozwój technologiczny, automatyzacja i mechanizacja pozwoliły udoskonalić działanie wielu branż. Nowoczesne rozwiązania w mleczarstwie, pozwalają na dużo szybszą i efektywniejszą pracę. Obecni hodowcy prowadzący swoją działalność na zarówno małą jak i dużą skalę mają potrzebę wykorzystania specjalistycznych urządzeń wspomagających ich codzienne obowiązki.

klawiatury membranowe

Klawiatury membranowe posiadają system złożony z kilku warstw folii, na którym “nadrukowane” są obwody elektryczne. Najistotniejszym jego elementem jest folia bazowa, na której nadrukowane są pola kontaktowe. Pozostałe elementy to fiole montażowe, których celem jest scalenie ze sobą układu oraz cienkie elementy metalowe, które decydują o efekcie kliknięcia podczas naciskania na klawisz. Naciśnięcie przycisku powoduje zetknięcie ze sobą warstw folii oraz wyzwolenie impulsu elektrycznego w miejscu klawisza. Według specjalisty z firmy Makot – mającej w swojej ofercie również nakładki graficzne na klawiatury membranowe – swoją popularność klawiatury te zawdzięczają odporności na czynniki zewnętrzne, a także funkcjonalności oraz estetyce wykonania.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.